Cum să crești un copil sigur de sine

 

 

 

– Un program bazat pe metoda „Cercul Siguranței”- 

Părinții din ziua de astăzi simt constant presiunea de a fi perfecți. În acest demers spre perfecțiune, ei pierd însă din vedere ceea ce copiii chiar au nevoie pentru a se dezvolta sănătos din punct de vedere emoțional și social. Programul Cercul Siguranței este un program de reflecție și educație, desfășurat în întreaga lume, ce se concentrează pe modelele de intervenție timpurie în relația părinte-copil. Este un demers necesar pentru a spori dezvoltarea sănătoasă a atașamentului și a securității – cele două ingrediente necesare pentru a crește un copil sigur pe sine.

Siguranța emoțională poate fi învățată. Învățăm cum să o obținem, apoi cum să o dăm mai departe copiilor noștri.

Programul prezintă exemple de interacțiune sigură, dar și problematică în relația părinte – copil, opțiuni sănătoase în acordarea de îngrijiri medicale și abordează teme menite să clarifice principiile centrale ale teoriei atașamentului.

Este un program dezvoltat de psihoterapeuții Glen Cooper, Kent Hoffman și Bert Powell și se bazează pe decenii de cercetări asupra atașamentului, asupra modului în care relațiile sănătoase părinte-copil pot fi susținute și consolidate. Toate acestea sunt prezentate pas cu pas, într-un proces accesibil pentru lucru în grup. Programul poate fi parcurs, la cerere, și individual, la domiciliu, sau în consiliere individuală.

 

Prin parcurgerea programului , vei putea să:

 

-ieși din disperarea care uneori te face să te întrebi: Ce vrei de la mine?! De ce te comporți așa?!
-vei putea înțelege lumea copilului, învățând să citești nevoile lui emoționale,
-să sprijini capacitatea copilului de a-și gestiona cu succes emoțiile,
-îmbunătățești dezvoltarea stimei de sine a copilului,
-onorezi înțelepciunea înnăscută a copilului și dorința lui, tot înnăscută, de a se simți în siguranță.

Uneori, ca părinți, ne simțim pierduți, fără nici un indiciu despre ceea ce ar putea avea nevoie copilul de la noi. Imaginați-vă cum v-ați putea simți dacă ați fi capabili să înțelegeți ceea ce are nevoie copilul atunci când e agresiv, are tantrum-uri, este prea pasiv, are comportamente pe care acum nu le descifrați.
 
Să crești un copil sigur de sine este focus-ul pe care creatorii programului Cercul Siguranței s-au axat. Această metodă facilitează părintelui un shift de la atenția asupra comportamentului copilului și, în consecință, de la preocuparea despre cum să îl managerieze, la focusul pe îmbunătățirea relației. Pentru a face asta, veți afla cum vă puteți stimula auto-reflecția, cum să vă creșteți empatia, cum să vă gestionați emoțiile, cum să faceți, pas cu pas, pentru a construi o relație de atașament sigur sau cum puteți repara o relație care nu a îndeplinit aceste nevoi.
 
Programul se va desfășura în fiecare joi, sau vineri, începând cu 21, respectiv 22 februarie, pe o perioadă de 8 săptămâni – o întâlnire săptămânală, timp de 2 ore, începând cu orele 18.00. Numărul de locuri este limitat, un  grup se va desfășura cu maximum 10 persoane.
Costul programului este de 100 lei pe întâlnire. Se poate achita la fiecare ședință sau integral cu o reducere de 10%. Al doilea membru din familie (partener, bonă, bunică) are reducere de 50%.
 
 
Se lucrează într-un grup restrâns, lucru ce permite atenție maximă acordată fiecărui participant; facilitatorul grupului are o pregătire temeinică în metode de intervenție bazate pe teoria atașamentului, care stă la baza acestui program; în cazul relațiilor de cuplu ”nesigure” din punctul de vedere al atașamentului, dinamică ce influențează comportamentul unui copil, se poate lucra mai departe, în sesiuni individuale pentru a putea conștientiza istoricul de atașament (propria muzică interioară) sau în cuplu, pentru armonizarea relației. Este binecunoscut faptul că, de cele mai multe ori, manifestările extreme ale copilului sunt un simptom al dinamicii familiale.
Întâlnirile vor avea loc într-o locație cochetă și confortabilă, potrivită pentru procesul prin care vom trece pas cu pas în program.
 
În relația cu copiii noștri suntem adesea limitați de propriile convingeri, de griji, de vinovăție, de proiecții care nu au legătură cu realitatea lucrurilor. Proprii noștri părinți, mediul în care am crescut, educația pe care am primit-o, societatea, cultura în care ne-am născut, toate acestea și-au pus amprenta asupra noastră într-un fel care face ca relația pe care o avem cu copiii noștri să fie guvernată de propriile limitări și frici. Învățând cum să gestionăm relația cu copiii, învățăm să gestionăm relația cu noi, și invers.
 
Metoda dezvoltată de creatorii programului Cercul Siguranței ne permite să vedem aceste frici și să ne comportăm astfel încât să asigurăm copiilor noștri o dezvoltare emoțională sănătoasă, în ciuda fricilor și limitărilor noastre. Cine nu își dorește asta pentru copilul său?

Facilitatorii pregătiți și acreditați de COS Internațional lucrează cu părinți, părinți adoptivi, bunici, educatori, îngrijitori, asistenți sociali, cadre didactice, bone.

 

Ce vom face:

 

Întâlnirea 1 – Introducere – Creăm ambianța în care să ne simțim suficient de în siguranță pentru a ne implica și a ne bucura de proces;

Întâlnirea 2 – Să învățăm despre nevoile copiilor parcurgând Cercul; aflăm cum să distingem nevoile specifice și ce înseamnă să oferim copiilor siguranță și alinare ;

Întâlnirea 3 – Să fim alături de copii pe Cercul Siguranței – învățăm despre emoții, cum se reglează copiii emotional, ce adduce empatia, cum putem oferi premisele unei dezvoltări emoționale sănătoase;

Întâlnirea 4 – Să fim alături de bebeluși pe Cercul Siguranței- învățăm cum se formează baza atașamentului, aflăm că și bebelușii au nevoie să fie în relație, vedem care este procesul emoții- comportament, aflăm cum îi putem sprijini pe bebeluși să își organizeze emoțiile;

Întâlnirea 5 – Calea spre siguranță- învățăm cum să privim comportamentul copilului prin prisma nevoilor legate de atașament și cum să începem să ne ascultăm propria muzică interioară; observarea copilului trece prin observarea propriei persoane;

Întâlnirea 6 – Să ne înțelegem propriile dificultăți – vedem cum aspectul cheie în relația cu copilul este reflecția asupra propriei muzici, cum influențează acest lucru relația părinte-copil și cum o putem asculta;

Întâlnirea 7 – Ruperea relațiilor și repararea lor – aflăm despre comportamentele problematice ale copilului și cum putem remedia acest lucru, reparând relația;

Întâlnirea 8 – Să recapitulăm și să sărbătorim.

 

Programul este susținut de psihoterapeut Carmen Dragomir, facilitator acreditat internațional Circle of Security și terapeut de cuplu în metoda Emotionally Focused Therapy – o metodă de terapie bazată tot pe teoria atașamentului, al cărei scop este de a extinde înțelegerea a ceea ce se întâmplă între membri unui cuplu și a sprijini procesul de recreare a unei conexiuni sigure. Un cuplu ai cărui membri se simt în siguranță, va avea copii care se simt în siguranță.

 

Acea primă relație, atât de strânsă, încât doi sunt ca unul, nu e ceva de care ne putem scutura, așa cum un fluture se leapădă de crisalidă și zboară mai departe să trăiască fericit până la adânci bătrâneți. E ceva ce ducem mai departe cu noi în toate relațiile noastre, în cele de muncă sau comunicare, iar dacă atașamentul e unul securizat, ne-ar putea conduce chiar către a rămâne fericiți până la adânci bătrâneți”.

(Raising a secure child – Kent Hoffman, Glen Cooper, and Bert Powell)

Pentru înscrieri, completați formularul, aici: https://goo.gl/forms/DCDtN3ChcgV5hiZA3

Detalii la:
telefon – 0745 397 548,
e-mail – karmen.dragomir@gmail.com